A A A K K K
людям з порушенням зору
Соціально-гуманітарне управління виконавчого комітету Богуславської міської ради

Новини

77 років з дня визволення с.Чайки

77 років для історії- це мало, а 77 років для людини- це ціле життя. Вже кілька поколінь так далеко від війни. Вже давно зрівнялися зриті Чайківські поля, на них колосяться ниви. 30 січня 1944 року військами 404 ОКАБ, 496 ОКАБ було звільнено село Чайки від німецько-фашистських загарбників.Дата окупації-27 липня. В часи окупації на примусові роботи до Німеччини угнано з села Чайки 125 молодих людей. І от саме сьогодні у музеї при бібліотеці села Чайки пройшла історична година пам'яті " Роки війни - століття пам' яті" , яку провели бібліотекар - Запорізька Р. О., зав. клубом- Шнуренко О. О., худ. керівник- Шеремет О. Д. На заході був присутній староста старостинського округу Совенко М. А. та жителі села. Біля стенду загиблих воїнів запалили свічку пам' яті, згадували події тих воєнних років. Присутні переглядати літературу, яка викладена на виставці "Ніхто не забутий і ніщо не забуто". Згадали поіменно тих, котрі загинули на фронтах Другої Світової війни та пам' янули їх хвилиною мовчання. Проведено покладання квітів до пам' ятника загиблих воїнів- односельців та обеліска-могили російського солдата Меркулова Юхима Олексійовича, який загинув при визволенні села Чайки.

21:00 30.01.2021

Не дай нам Бог таке забути

Холодна зима 1944 року була особливо складною. Почався новий етап у визволенні Правобережної України. Йшли запеклі бої в районі Корсунь Шевченківська. В ході операції, яку здійснювали війська 1 Українського фронту( командуючий генерал армії Ватутін М.Ф.) по оточенню німецького угрупування, був звільнений Богуславський район. Бої тривали більше двох тижнів. 30 січня від "коричневої  чуми" було звільнено село Бородані. Сьогодні у нас свято. І воно повинно відзначитися у кожній родині. Бо майже кожна родина нашого села відправила на фронт когось із своїх близьких; батька,сина,брата ,сестру... У нас немає такої сім'ї,яку б не обпалив вогонь війни. З початком війни громадяни і нашого села стали на захист своєї Вітчизни. В роки окупації при артобстрілах загинули та були поранені мирні люди,серед яких була тяжко поранена Ганна Стахівна Резніченко. Були замучені та розстріляні активісти колгоспного виробництва; Філат Семенович , Мусій Павлович, Киріак Семенович Олексієнки. Був заарештований та вивезений до районної управи, а потім розстріляний рядовий колгоспник Яків Наумович Ліщенюк, що мав єврейське коріння. На примусові роботи було направлено 211 громадян наших сіл. Навічно залишилися на німецькій землі Кирієнко Іван Арсентійович, Кривошея Степан Євтихійович та Мельник Іван Григорович. Ткаченко Василь Лукович був закатований і спалений в крематорії концтабору "Майданек" У пам'ять про звільнення села Бородані від фашистської навали сьогодні, 30 січня, хвилиною мовчання,годиною пам'яті та  покладанням квітів до пам'ятника загиблим воїнам ми величаємо героїв полеглих у кривавих боях. Вшанували полеглих односельчан завідуючі сільської клубної та бібліотечної філій  Шишка Г.І. та жителі активісти села Бородані. Слава героям визволителям і шана їм у віках!

13:30 30.01.2021

Тільки пам'ять не сивіє, вічно житиме в віках

«Тільки пам'ять не сивіє, вічно житиме в віках», під такою назвою в селах Саварка та Лютарі 30 січня 2021 року було проведено ряд масових заходів приурочених визволенню сіл від нацистських  загарбників. Заходи були організовані працівниками культури Артеменко В.І., Білашова Т.О., Силенко А.П., за підтримки старости Саварського старостинського округу Артеменко Г.В.. Активну участь прийняли вчителі Саварського НВК.  Було покладено квіти до меморіалів загиблих односельців, а також до братської могили загиблих при визволенні сіл. В приміщенні Саварської бібліотечної філії відбулася презентація книжкової виставки «Доки живемо – пам’ятаємо». Також проведено годину пам’яті, ведучими були Білашова Т.О., та Артеменко В.І.. На заході виступила староста Саварського старостинського округу Артеменко Г.В., яка розповіла про участь жителів сіл у визволенні нашої Батьківщини та надала інформацію про кількість мобілізованих і загиблих.  На жаль, час забрав всіх ветеранів, які повернулися з війни але була можливість переглянути відео (1991 року) на якому ще живі ветерани діляться своїми спогадами. Це саварчанин Григоренко І.І., який пропрацював після війни 25 років головою колгоспу та житель с.Лютарі Мостепан П.І, який працював завгоспом.  На жаль в історії нашого народу багато трагічних сторінок але такі дні, як День визволення на те, що все погане минає.

12:40 30.01.2021

Історичний хроноскоп

Сьогодні,29 січня, у бібліотечній філії с. Дибинці відбувся захід,історичний хроноскоп "...Від того дня пройшло багато літ...",де були присутні учні Дибинецького НВК,соціальний педагог ,практичний психолог Шнуренко Н.В.,завідуючі клубною та бібліотечною філіями Лихошва В.В., Шнуренко Н.М.,староста Дибинецького старостинського округу Шнуренко В.І.

16:05 29.01.2021

Визначено найкращого вчителя математики Київської області

Вітаємо переможця Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021» Ольгу Іванівну Хмельову, вчителя математики Богуславського академічного ліцею № 1. Пройшовши серйозні професійні випробування, Ольга Іванівна визнана найкращим вчителем математики Київської області.

13:55 29.01.2021

Пам'яті жертв голокосту

Сьогодні, 27 січня, в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту- трагедії, яка увійшла в історію, як часи найжорстокішого, наймасовішого знищення мирного населення лише через приналежність до тієї чи іншої національності. 

16:50 27.01.2021

Опитування департаменту освіти і науки Київської ОДА

Департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації в рамках обласного проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» започатковує опитування щодо якості харчування в закладах загальної середньої освіти Київської області з метою його покращення.

10:24 16.01.2021

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень