A A A K K K
людям з порушенням зору
Соціально-гуманітарне управління виконавчого комітету Богуславської міської ради

Визволення сіл Богуславщини від нацистських окупантів

Дата: 28.01.2021 14:28
Кількість переглядів: 221

28 січня 2021 року на Богуславщині відбулися заходи з нагоди визволення сіл  від нацистських окупантів: 

в Біївецькому старостинському окрузі Богуславської міської ради до 77-ої річниці визволення с.Біївці  відбулося покладання квітів до пам'ятника загиблих воїнів. В роки війни загинуло 176 жителів села. На жаль, на сьогоднішній день ветеранів Другої світової війни не залишилося. День вшанування пам'яті загиблих організували завідуюча сільською бібліотекою-філією Н.В.Гиря, завідуюча сільською клубною Л.Г.Коваленко, а також жителі села В.І.Остапенко, Г.Г.Сидоренко, Л.П. Духан.

У Розкопанецькому старостинському окрузі відбулося покладання квітів до пам'ятника загиблим воїнам. 24 липня 1941 року німці зайняли село Розкопанці. Сотні розкопанчан  зі зброєю в руках пішли на фронт обороняти рідну землю від нацистських окупантів. 88 розкопанчан полягли смертю хоробрих, 76 - молодих юнаків та дівчат було вивезено на каторжну рабську роботу до Німеччини. 28 січня 1944 року 337 стрілецькою Лубенською дивізією 27 армії 11 Українського фронту С. Розкопанці було звільнене. Під час звільнення села загинуло 51 воїн, які поховані в братській могилі біля школи. В урочистостях прийняли участь староста Хоменко В.О, учні школи Зорич М. ,Бойко Н. , Яцюченко Н. , Бердило С.та жителі села. Захід організували завідуюча клубною філією Бойченко Т.та завідуюча бібліотечною філією Яцюченко Н. На жаль, серед односельців, які боронили рідну землю в роки Другої світової війни, в живих не залишилось нікого.

В Синицькому старостинському окрузі відбулося покладання квітів до памятника загиблим воїнам-визволитилям села. Село Синиця окуповано нацистськими окупантами 17липня 1941року. Під час війни 87 юнаків та дівчат було відправлено до Німеччини, 101 воїн-односелець загинули. Імена героїв-земляків увіковічнено пам'ятним знаком встановленим в центрі села, тут також пам'ятний знак на могилі захисників та визволителів села.31січня 1944року с. Синиця було звільнено. День вшанування памяті загиблих організували завідуючі сільськими бібліотечною та клубною  філіями Коваль Н.Ф. та Шабаліна Т. О., а також жителі с.Синиця.

В Ісайківському старостинському окрузі відбулося вшанування пам'яті загиблих воїнів від нацистських окупантів, та покладання квітів дома меморіалу слави.
У визволенні сіл,Ісайки і Яцюки,брали активну участь танковий десант Бєлова,337 стрілецька лубенська дивізія під командуванням полковника Ласкіна Григорія.Головний удар наносили 1131 та 1127 полки 337 СЛД.....За роки війни з 1941 по1945 рік на фронтах,в полоні,на роботах в Німеччині занинули та пропали безвісти понад 300 мешканців села Ісайки....
Вшанували пам'ть трьох героїв РС,ісайківчан Кисиленка Петра Є.,Мартинека Івана П.,Кисиленка Івана Р.
Також згадали Ганну Ревуку,яка переховувала в себе вдома солдата,а німецькі жандарми вистежили її ,спалили хату,її по звірячому закатували.
Вічна пам'ять героям! Захід проведено завідуючими сільськими бібліотечною та клубною  філіями Кондратюк Л.В та Терновою І.О.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень