A A A K K K
людям з порушенням зору
Соціально-гуманітарне управління виконавчого комітету Богуславської міської ради

Новини

Звільнення сіл Хохітва та Івки

04 лютого ми відзначаємо 77-му річницю звільнення сіл Хохітва та Івки від нацистських окупантів. Вклоняємось воїнам визволителям, усім, хто зробив свій внесок у перемогу в Другій світовій війні. З нагоди пам'ятної дати голова Богуславської ОТГ Віталій Хоменко, староста сіл Хохітва, Івки та Поташня Володимир Харченко, директор Хохітвянської гімназії Олександр Миргородський, діловод ЄлизаветаТоноян, зав. бібліотечною та клубною філіями Алла Швидка та Олена Осінська хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам'ять полеглих героїв - земляків.

12:41 08.02.2021

"Роки війни -століття  пам'яті"

Після майже трьохрічної нацистської окупації 4 лютого 1944 року, для жителів с. Тептіївка  нарешті  прийшло довгоочікуване визволення. Але  особливо тяжкі бої  велися за визволення  села Дешки, хоча наші села розділяє річка Рось, але Дешки були визволенні тільки 12лютого. Ворог зайняв вигідні позиції на висоті і дві доби точився бій. З нагоди 77-ої річниці  з дня  визволення наших сіл в Тептіївській бібліотеці -філії  було проведено годину-скорботи "Уклін тобі, солдате -Визволителю! ", також діє книжкова виставка "Роки війни -століття  пам'яті". На заході були присутні, староста сіл Тептіївка, Дешки Л. І. Руленко, завідуюча сільською клубною філією Л. Є. Доник, відвідувачі бібліотеки. Бібліотекар розповіла присутнім про події того часу. Визволяли села Тептіївка та Дешки війська 27 армії, окремий кулеметно-артилерійський батальйон під командуванням майора Арсенідзе. Вісім воїнів-героїв загинули, визволяючи Тептіївку, де і поховані в центрі  села. Староста  назвала учасників німецько-радянської війни в с. Тептіївка, Дешки, але на жаль в живих нікого не  залишилось. Л. Доник розповіла, що на фронтах війни загинув 91воїн-земляк.  Їх імена увіковічені пам'ятними знаками в центрі сіл. Понад 125 осіб було вивезено на примусові роботи до Німеччини. Покладання квітів до пам'ятника загиблим воїнам і хвилиною мовчання, учасники заходу віддали шану нашим визволителям. Герої  не вмирають! Пам'ятаємо...

11:28 08.02.2021

Онлайн-опитування

Організація освітнього процесу в умовах карантинних обмежень залишається справжнім викликом для закладів освіти. Особливо важливим є питання якості навчальних занять, які проводяться за допомогою дистанційних технологій. Тому Служба задля розроблення рекомендацій щодо вдосконалення організації дистанційного навчання розпочинає опитування всіх учасників освітнього процесу.

14:10 05.02.2021

Година пам'яті

З нагоди 77-ї річниці визволення с.Москаленки від нацистських окупантів було покладання квітів до пам'ятника воїнів-визволителів, а також проведено годину пам'яті "Хто в бою закрив вітчизну серцем, той в народнім серці не помре".Староста села С.М.Рудешко разповіла присутнім про важливість події лютого 1944 року для кожного жителя Москаленок.Друга Світова війна чорним крилом торкнулася кожного двору, кожної родини і сьогоднішнім мирним днем ми завдячуєм воїнам -визволителям,які не шкодуючи свого життя навіки залишились в Брацькій могилі! Схилили низько голови перед героями, які боронять нашу неньку Україну на Сході. Бібліотекар ознайомила присутніх з подіями того часу. Значних боїв при визволенні села не було.У лютому 1944 року наступ радянських військ на деякий час затримувала переправа через річку Рось. Тоді житель села Пампушка Петро Микитович перебрався через річку до росташування радянських військ, непомітно переправив їх у зручному місці,надавши змогу напасти на ворога з тилу.Після нетривалих боїв село Москаленки було визволено від нацистських окупантів... У Москаленках стоїть пам'ятник загиблим воїнам, які визволяли наше село їх імена викарбувані на граніті. Згадали по-іменно кожного і вшанували хвилиною мовчання! В заході були присутні :староста села С.М.Рудешко, діловод В.П.Савченко, мед.працівник ФАПу Н.О.Гурідова, соц. працівник О.В.Савченко, працівники культури Л.Л.Касинець, О. В. Суходольська та жителі села.

21:24 04.02.2021

Час невтомно летить вперед

Час невтомно летить вперед, залишаючи позаду події, що відбувалися в країні протягом століть. 03 лютого 1944 року було звільнено територію сіл Туники, Шупики та Карандинці від нацисьтських окупантів. У визволенні сіл брали участь війська 496 ОКАБ під командуванням С.Внувоза.

08:55 03.02.2021

"Тих  днів не  змовкне слава"

"Тих  днів не  змовкне слава" - під такою назвою   працівниками  комунальних закладів культури села Мисайлівка була  проведена  година пам'яті до дня  визволення нашого рідного села від нацистських окупантів під час Другої Світової війни. 2 лютого 1944 року  було повністю визволено від ворога село Мисайлівку військами  404,  406,  496 ОКАБ,  54  Укріпрайону  (під  керівництвом  генерала  армії  Трофименка). До своїх  рідних домівок не  повернулося з фронту 147 жителів села. На  примусові  роботи до  Німеччини  було  вивезено 45  молодих  людей. В народній  пам'яті ніколи не зітреться ім'я славної мисайлівчанки, героїні Маринки Гризун, яка  була  підпільницею в період окупації, надавала  допомогу та  переховувала поранених бійців,  писала  і   розповсюджувала  листівки.   В липні 1943 року гестапівці арештували Марину. Цілий місяць вдень і вночі катували нацисти мужню дівчину, але так і не почули жодного слова. Коли ж відчула   Марина, що сили покидають її , кров'ю зробила напис на стіні  камери: "Мене, комсомолку, Марину Гризун, закатували німці! Товариші, помстіться !". Після нелюдських  знущань кати вивели  її в  ліс і закопали живою в землю.  Посмертно  Марину Гризун було  нагороджено медаллю "Партизану Вітчизняної війни" 1 ступеня та  медаллю  "За відвагу". Фольклорний ансамбль  "Росиночка" в пам'ять всім загиблим односельчанам виконав пісню-реквієм "Степом". Запаливши  свічу  пам'яті , жителі  села  та староста Мисайлівського старостинського  округу Совенко М. А., завідуюча клубною філією Науменко Н. І., культорганізатор Півторацька Т.П., зав. бібліотечною філією Підлужня С.І., директор Мисайлівської  гімназії Ткалич С. М., організатор--педагог гімназії Рябченко А.П.  та учні  гімназії вшанували  всіх  загиблих хвилиною  мовчання і  покладанням квітів до  підніжжя пам’ятника загиблих  воїнів-односельчан  та  до  Братської  могили  воїнів, що  загинули  під час Другої Світової війни. 

11:58 02.02.2021

31 січня звільнено с. Киданівка

Німецько - радянська війна перервала мирне життя жителів села Киданівка, нацисти окупували село. В лісах навколо села діяв партизанський загін . Звільнили с. Киданівку 31 січня 1944 року. У визволенні брали участь бійці 496 окремого кулеметного артбатальйону та 69 гвардійського артполку під командуванням Н В Перуна,202 стрілецької дивізії-командир полковник З. І. Ревенко,159 укріпленого району командир полковник І.Н. Виноградов. 164 чоловіки із 500,не повернулися з війни, 137- нагороджено орденами та медалями. Їх імена увіковічення пам'ятним знаком , який встановлено у центрі села. Представники Киданівського старостинського округу, працівники культури та школи вшанували пам'ять загиблих. На жаль живих свідків тих подій вже не залишилося.

13:42 01.02.2021

Міжнародний дистанційний фестиваль-конкурс дитячої, учнівської та студентської творчої молоді «Соняшник»!

За підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України та Міжнародного благодійного фонду "Соняшник" 30 січня 2021 року у Києві відбувся Міжнародний дистанційний фестиваль-конкурс дитячої, учнівської та студентської творчої молоді «Соняшник»! Метою цього заходу було створення можливості творчого спілкування для дітей і молоді, розкриття нових талантів, популяризація сучасної української культури, взаємозбагачення міжнаціональних культурних традицій.

09:50 01.02.2021

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень