A A A K K K
людям з порушенням зору
Соціально-гуманітарне управління виконавчого комітету Богуславської міської ради

День Української Державності

Дата: 29.07.2022 11:26
Кількість переглядів: 97

Нове свято, яке сприятиме утвердженню наступності тисячолітньої історії Української держави, в Богуславській громаді розпочалося урочистим мітингом. Захід, у якому взяли участь: міський голова Віталій Хоменко, депутат Київської обласної ради Арташес Татоян, представники соціально-гуманітарного управління та громадськість, розпочався покладанням квітів до погруддя Великого Кобзаря та пам’ятного знака героям, загиблим у російсько-українській війні. Живі квіти до пам’ятних знаків лягали під декламування патріотичного вірша Павла Тичини «Я утверждаюсь», в якому чітко замальовується характер і стійкість українського народу.

До присутніх звернувся міський голова Віталій Хоменко, котрий згадав створення Дня Державності України, подякував Героям, які боронять рідну землю, та оголосив хвилину мовчання, аби вшанувати загиблих у російсько-українській війні земляків, стенд із іменами яких, на превеликий жаль, поповнюється…

Стук метронома затих, а священнослужитель храму Покрови Божої Матері, отець Степан у супроводі півчої відправили урочистий молебень за Україну, возвеличивши живих і ушанувавши пам’ять загиблих героїв.

Мітинг лише розпочав святкування Дня Української Державності. Справжнім подарунком для жителів Богуславської громади став виступ Національного президентського оркестру під диригуванням, Народного артиста України Василя Яковича Василенка, уродженця Богуславщини, який зібрав переповнену глядацьку залу.

Нині оркестр проводить тур виступів великими містами України, проте на запрошення міського голови Віталія Хоменка, «Маестро» зумів організувати святковий концерт на сцені маленького Богуслава.

Справжню естетичну насолоду отримали глядачі від концертної програми, адже у виконанні творчого колективу Національного президентського оркестру звучала як всесвітньо відома класика, так і українські народні пісні — «Чорнобривці», «Як надійшла любов», «Я козачка твоя»…

Під час концертної програми хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх Героїв, життя котрих забрала ця проклята війна.

Представниці прекрасної статі не стримувала сліз від пісні «Журавлі», яку виконала Олена Білоконь, адже кожна із них відчула біль та тугу матерів, котрі втратили синів-героїв.

Завершився виступ оркестру молитвою «Боже, Україну збережи» та піснею «Ой, у лузі червона калина», яку співали всі разом.

Гучними оплесками й квітами дякували жителі Богуславської громади колективу Національного президентського оркестру, особливо відомому диригенту Василеві Василенку, родом із Медвина.

А у вечірній час на богуславців та гостей міста чекав цікавий літературно-музичний марафон «Моя адреса — Україна».

Захід проходив по-родинному у затишній атмосфері: аби глядачам було зручніше насолоджуватися літературно-музичними номерами, для них приготували стільці, мішки та килимки, на яких не лише сиділи дорослі, а й залюбки бавилася малеча. Для творчого розігріву зі своїми репертуарами виступили саксофоніст Антон Пузатко та дитячий рок-гурт «ЕНЕС» студії «Спалах».

Проте ще на початку заходу ведучим свята довелося внести приємні непередбачувані корективи в концертну програму, адже до них звернувся захисник із Тернопільщини, котрий попросив допомогти привітати кохану дружину із річницею спільного життя, що й влаштували після виступу юних талантів.

А далі на глядачів чекала концертна програма, яка була розбита на тематичні блоки, кожен із яких відкривали місцеві поетеси із авторськими віршами Тетяна Федорівна Кальсін, Тетяна Степанівна Сінченко, Любов Григорівна Ганкевич та юна декламаторка віршів Софія Бабій.

Тут були й лірично-романтичні пісні про кохання від талановитих випускників і викладачів КЗ «Богуславська школа мистецтв» на чолі із Оксаною Мороз, й музичні дарунки від віртуозів-музикантів Ігоря Кириченка та Валентина Дроб’язка. Зачаровували слух виступи гурту «Надросяни», тріо «Оберіг», Олександра Заводовського.

Сутінки уже спустились на галявину митців, а вечірня прохолода «огортала» плечі присутніх, котрі не хотіли відпускати з імпровізованої сцени Ірину Тернову, яка під супровід гітари Василя Крижанівського виконала ряд українських романсів.

До речі, під час заходу кожен присутній мав змогу не лише насолодитися виступами наших талантів, а й на підготовлених листівках під назвою «Моя адреса — Україна» написати побажання для захисників, які працівники культури обов’язково передадуть богуславським захисникам на передові позиції.

Також для всіх бажаючих приєднатися до доброї справи діяв майстер-клас із плетіння маскувальних сіток, який провели невтомні майстрині, котрі щодня в’яжуть захисні засоби у фойє Будинку культури, де чекають на всіх охочих допомогти.

Захід був не лише духовним, а й благодійним: небайдужі жителі та гості міста віддали 3 386 своїх кревних на потреби наших земляків-захисників, котрі тримають передові позиції на бойовому фронті.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень